Cuvântul cheie? Porozitate. Este un subiect de ultimă oră printre vloggeri, bloggeri şi femeile din toată lumea. Deoarece ştim din ce în ce mai multe despre structura părului, metodele de îngrijire a părului au început să atingă cele mai înainte standarde.
Dacă încă nu aţi aflat porozitatea părului dumneavoastră, vă recomandăm săcitiţi mai departe!
Porozitatea – este una dintre caracteristicile anatomice ale părului. Aceasta defineşte poziţia cuticulelor de păr. Porozitatea poate fi redusă, medie sau ridicată; redusă este cea mai bună, ridicată este cea mai nefavorabilă. Atunci când cuticulele părului se deschid, părul devine mai sensibil, aspectul său se schimbă şi începem să ne confruntăm cu diferite probleme.
Trebuie să prezentăm structura părului uman (pe scurt, cel puţin) dacă dorim să abordăm şi alte aspecte legate de porozitatea părului.
Structura părului
Fiecare fir de păr (chiar şi cel mai mic) este alcătuit din rădăcină (sub piele) şi tulpină. În îngrijirea părului, trebuie să ne asigurăm că ne îngrijim de foliculii părului care sunt situaţi sub pielea scalpului. Celulele noi (responsabile pentru creşterea părului) iau naştere din foliculi. Bulbul de păr este o parte a foliculului şi trebuie să cunoaştem ceva mai multe detalii despre acesta. Bulbul este singura parte vie a părului. Pentru a ne menţine sănătatea părului, este esenţial ca bulbii să beneficieze de nutriţie şi hidratare.
Ce se află la suprafaţa pielii? Tulpina părului este divizată în trei părţi: rădăcină, partea mediană şi vârf. De aceea spunem că avem grijă de păr “de la rădăcini până la vârfuri”. În orice caz, este mai important să diferenţiem între straturile de păr. Aceasta ne va coferi informaţii detaliate despre porozitatea părului.
Tulpina firului de păr este alcătuită din:
- Canalul medular – se poate găsi doar în părul gros,
- Cortexul – alcătuit din cheratină; protejează părul;
- Cuticula – înveliş de cheratină, format din solzi protectori.
Ultima parte – cuticula – reprezintă stratul extern. Un singur fir de păr este compus din 7-10 staturi de cuticule trasparente (nu întotdeauna) care constituie structura externă. Caracteristica acestora este flexibilitatea, prin urmare acestea sunt legate între ele – mai mult sau mai puţin strâns.
Solzii cuticulelor reacţionează la schimbările de temperatură sau la pH-ul mediului. Ce înseamnă acest lucru? Aceştia pot fi deschişi prin spălarea părului cu apă caldă sau prin încălzirea cu foehnul. De ce? Nutrienţii din compoziţia uleiului de păr sau a altor produse vor avea o capacitate mai mare de absorbţie. Este important de reţinut să clătim părul cu apă rece sau cu oţet după fiecare tratament (de asemenea, spălare). Astfel, solzii se vor închide, iar părul va deveni neted.
Ce este porozitatea părului?
Putem vorbi de o anumită porozitate atunci când solzii stau într-o anumită poziţie pentru mult timp. Când îi închidem sau deschidem în mod deliberat în timpul tratamentului, porozitatea nu se schimbă. Porozitatea se referă la condiţia permanentă a stratului extern de cuticule.
Părul poate avea trei tipuri de porozitate:
- Redusă: numită porozitate redusă a părului – cuticulele aderă unele la celelalte.
- Medie: numită porozitate medie a părului – cuticulele sunt deschise pe jumătate.
- Ridicată: numită porozitate ridicată a părului – cuticulele sunt larg deschise.
De ce merită să cunoaştem porozitatea părului? Răspunsul este simplu: condiţia părului depinde de porozitatea părului. Părul cu porozitate redusă este cel mai sănătos, prin urmare, obiectivul nostru va fi de a obţine acest tip de porozitate în timpul îngrijirii părului. În orice caz, acest tip de păr este dificil de stilizat şi necesită un timp îndelungat pentru a se usca. Pe de altă parte, părul cu porozitate ridicată este cel mai slăbit, deteriorat şi deshidratat. Motivele pot fi: utilizarea unor produse neadecvate de păr, condiţii meteorologice nefavorabile sau tratamente frecvente de stilizare şi stilizare termică. Al treilea tip de păr poate fi numit normal pentru că este cel mai comun. Aceasta nu înseamnă că părul cu porozitate medie este grozav. Acest tip de păr are tendinţă de electrizare, devine tern şi este predispus la cădere.
Fapt amuzant! Ştiaţi că puteţi avea în mod natural păr cu porozitate ridicată? De exemplu, este un tip de păr frecvent în rândul fetelor cu pielea închisă la culoare şi păr creţ. În acest caz, porozitatea ridicată nu înseamnă păr deteriorat; este doar una dintre caracteristici.
Fiecare tip de păr necesită o îngrijire potrivită. Protejarea şi hidratarea părului este esenţială în cazul tuturor celor trei tipuri de păr. Un tip de păr poate necesita apă, în timp ce alt tip de păr poate avea capacitatea de a menţine apa în interior. Obiectivul este acelaşi: protecţia, nutriţia şi hidratarea sunt importante pentru toate tipurile de păr.
Cum puteţi verifica porozitatea părului dumneavoastră?
În afară de protecţie şi nutriţie, tipurile diferite de porozitate necesită o îngrijire a părului care oferă efecte diferite. Părul deteriorat necesită reparare; părul cu porozitate medie necesită netezire şi consolidare. Puteţi identifica porozitatea părului dumneavoastă folosind câteva metode:
- consultaţi un specialist în tricologie – „doctor de păr” – care va utiliza un microscop pentru a determina cu precizie porozitatea pe toată lungimea firului de păr.
- efectuaţi testul acasă, utilizând una dintre aceste două metode precise: observarea părului sau efectuarea unui experiment. Metoda uşoară implică observarea cu atenţie a părului şi verificarea aspectului. Puteţi, de asemenea, efectua un test cu ajutorul apei: introduceţi un fir de păr într-un pahar plin cu apă curată – dacă părul absoarbe rapid apa şi se scufundă pe fundul paharului, părul dumneavoastră are porozitatea ridicată; dacă pluteşte la suprafaţă pentru mult timp, înseamnă că părul dumneavoastră are porozitate redusă.